Onlangs had ik de gelegenheid om een muurdecoratie-productie uit te testen van de firma Saal Digital. Het leek me een mooie gelegenheid om het werk waarmee ik recentelijk in de prijzen was gevallen op de Brabo fotowedstrijd, op een groter en duurzamer formaat te laten afwerken.

 

Saal Digital

Deze bij ons nog vrij onbekende firma is gespecialiseerd in het produceren van foto-afdrukken op uiteenlopende dragers. Ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord, maar deze Duitse onderneming blijkt in Duitsland en Nederland al een mooie reputatie opgebouwd te hebben.

De website is in ieder geval mooi en helder, en gemakkelijk om je weg in terug te vinden.

 

Bestellen

Zoals gezegd ging ik dus een muurdecoratie bestellen, en die is verkrijgbaar in verschillende materialen. De keuze van de materialen, gaande van aluminium dibon, al dan niet met butlerfinish, over hardschuimplaat, gallery print, canvas tot Acrylglas, is ruim. Ieder materiaal is duidelijk en met illustraties uitgelegd, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de de voordelen en eigenschappen van ieder materiaal.

Wat ook opvalt, en waarmee ook geadverteerd wordt is de compleet vrije keuze van afmetingen van het werk. Hier onderscheidt men zich van andere concurrenten. Ook het feit dat ICC-profielen beschikbaar zijn, en er een aparte afdeling is voor professionals wijst er op dat de nadruk gelegd wordt op kwaliteit en de hand gereikt wordt naar de meer serieuze fotograaf.

 

Materiaal en afwerking

Ik kies voor een afdruk op alu-dibond op een formaat van 60 x 40 cm. Voor de ophanging aan de muur is er de keuze uit maar liefst 3 verschillende systemen. Ik kies voor de standaard ophanging omdat die me voor het gekozen formaat en het gebruik dat ik voor ogen heb het meest geschikt lijkt. Daarnaast is er ook nog de keuze uit een aluminium kaderprofiel, en afstandand-houders. Deze laatste zijn aluminium topjes die aan de vier hoeken worden bevestigd en waar een schroef in past die dan in de muur gaat. Dit lijkt me ook een mooie manier van presenteren, maar omdat ik mijn werk op verschillende tijdelijke locaties wil ophangen niet zo geschikt voor mij.

 

Levering

De bestelling verloopt verder vrij vlot, en ook de opvolging is zoals men tegenwoordig van online diensten mag verwachten. Een bevestigingsmail, een mail bij verzending…

Het enige dat ik een beetje voortvarend vind, is dat je na afronding van je betaling al direct een enquete voorgeschoteld krijgt over hoe je de service vindt, inclusief de levertermijn en de  beoordeling van het gekregen werk, terwijl je natuurlijk nog niets ontvangen hebt.

Kwaliteit

De levertermijn was zeer acceptabel, zeker rekening houdend met het feit dat alles vanuit Duitsland wordt opgestuurd. Hoewel als verzendmethode DHL was aangegeven, en dat zo ook op de verpakking stond, werd het pakket wel gewoon door de postbode afgeleverd. Niet belangrijk natuurlijk. Wat belangrijker was, was de inhoud. Die was in ieder geval volledig onbeschadigd want de verpakking was dik in orde. De reproductie was helemaal in folie ingewikkeld en zat in een kartonnen behuizing die ruim groot genoeg was en bestaat uit wel 4 lagen.

De ophanging bestaande uit 2 metalen zelfklevende haken en 2 afstandhouders voor de onderkant, is nog zelf aan te brengen maar de instructies staan er wel duidelijk op.

 

En last but not least, de beeldkwaliteit ! Mijn werk was zwart-wit, en dat is natuurlijk redelijk “tricky” op het vlak van kleurzweem. Hier was echter weinig tot niets van te merken. Het kontrast was mooi en vergelijkbaar met mijn eerdere afdruk. Alleen de ongelooflijke scherpte die mijn originele kleinere afdruk zo kenmerkte was iets minder zichtbaar, maar zeker nog heel acceptabel. Een en ander kan natuurlijk aan het grotere formaat liggen, en de matte afdruk op het dibond.

 

Conclusie

Overall was deze beoordeling een heel positieve ervaring. De informatie op de website is heel compleet. De afhandeling en de verzending verliep heel vlot, en de kwaliteit was dik in orde. Vooral de extra’s voor de meer gevorderde fotograaf zoals de ICC-profielen, de grote keuze aan materialen én de vrije keuze van de afmetingen spraken mij erg aan.

Geef een reactie