Onlangs had ik de gelegenheid om een fotoboek uit te testen van de firma Saal Digital. Deze fotoboeken hebben een zogenaamde lay-flat binding, waardoor de linker- en rechterpagina naadloos in mekaar overgaan, en de pagina’s dus ook volledig vlak komen te liggen. Ideaal dus om een foto of een collage over meer dan één pagina te spreiden. Mijn recente expeditie naar Groenland, waar toch een heel aantal geslaagde foto’s zijn uitgekomen, waaronder ook een aantal panorama-foto’s lijkt me een perfect onderwerp.

 

Saal Digital

Deze Duitse firma is gespecialiseerd in het produceren van foto-afdrukken op uiteenlopende dragers. De website is mooi en helder en volledig in het Nederlands beschikbaar. Verzending naar Nederland en België is vanzelfsprekend ook geen probleem en aan de gangbare tarieven.

 

Ontwerpen en bestellen

In tegenstelling tot vele andere fotoproducten die tegenwoordig online te vinden zijn, worden producten bij Saal-Digital niet via de website besteld maar via een eigen bestelsoftware. Dit is op het eerste zicht wel omslachtiger, maar geeft – zeker bij meer complexe producten als een fotoboek – wel een aantal voordelen.

Installatie van de, overigens ook Nederlandstalige software, gaat zeer vlot en snel. Bij het opstarten wordt de catalogus van beschikbare producten en de actuele prijslijst gedownload en geladen in de software. Met de software kunnen niet enkel fotoboeken besteld worden, maar ook alle andere fotoproducten die de firma aanbiedt (Zie ook mijn vorige review over Alu-dibond muurdecoratie).

Bij het ontwerpen dien je uiteraard te beginnen met de keuze van afmeting. Hier zijn zowel staande, liggende als vierkante formaten zijn beschikbaar in een heel scala van afmetingen. Omdat ik een boek wil maken met landschapsfoto’s, waar ook een aantal panoramafoto’s tussen zitten kies ik voor een liggende layout, met een afmetingen van 20 x 30 cm.  Dat is het tweede grootste formaat in deze verhouding.

Naast het formaat dien je ook nog een keuze te maken tussen het aantal pagina’s, een materiaal voor de cover, gewatteerd of niet, materiaal voor de pagina’s en nog een aantal personalisatie-opties. Er is zelfs een luxe-cadeaubox beschikbaar. Deze lijkt me eerder geschikt voor huwelijksalbums of andere speciale gelegenheden. Alle combinaties, en zeker het grote aantal materialen waarin de cover kan gemaakt worden, maken dat het boek in hoge mate gepersonaliseerd worden. Alle opties, en ook het aantal pagina’s kunnen ook nog tijdens het ontwerpen veranderd worden. Ik kies voor een matte cover omdat ik dat zelf wel mooi en klassevol vind, en glanspapier voor de binnenpagina’s voor de betere kleurweergave.

Het ontwerpen gaat ook vlot, en de software biedt veel lay-out opties. Gaande van volledig manueel over lay-out hulptemplates tot kant-en klare stijlvoorbeelden met krulletjes en kantjes. Er is ook een auto-layout modus, die ik zelf heel handig vond en dikwijls al volstond om de op de pagina’s gesleepte foto’s op de gewenste plaats te krijgen. In de gevallen dat er toch nog manuele aanpassingen nodig zijn, kan je eenvoudig de auto-layout voor een pagina uitschakelen en volledig manueel alles regelen. Dikwijls hoeft dat niet te gebeuren want zelfs in de auto-layout kan je kiezen uit vele layout-combinaties die zich automatisch aanpassen aan het formaat van de foto’s die je op de pagina sleept, en zelfs dan kan je nog de volgorde wijzigen en andere wijzigingen aanbrengen.

Een voordeel van de lokaal geïnstalleerde software is dat je je project eenvoudig kunt opslaan en later weer verder gaan. Je kunt wel niet kiezen op welke locatie het project bewaard wordt, dus bewaren en op een andere pc verder gaan is niet zomaar eenvoudig voor elkaar te krijgen.

Een ander klein minpuntje in de software is dat voor tekstelementen niet alle op m’n pc geïnstalleerde lettertypes ondersteund worden. Het speciale lettertype dat ik sinds een tijdje als handtekening gebruik was niet te gebruiken in deze software.

Verder loopt alles vlot en al snel staan alle foto’s op zijn plaats. De bestelling afronden gaat ook snel, en dan is het maar wachten tot het pakje in de bus valt. Dat gebeurt na een paar dagen.

Levering

De bestelling verloopt verder vrij vlot, en ook de opvolging is zoals men tegenwoordig van online diensten mag verwachten. Een bevestigingsmail, een mail bij verzending…

Het enige dat ik een beetje voortvarend vind, is dat je na afronding van je betaling al direct een enquete voorgeschoteld krijgt over hoe je de service vindt, inclusief de levertermijn en de  beoordeling van het gekregen werk, terwijl je natuurlijk nog niets ontvangen hebt.

Het boek is zoals ik dat gewend ben van de gewone foto-afdrukken en muurdecoraties zeer degelijk verpakt. Eerst in een zachte bekleding en dan in een stevige kartonnen doos. Wat ik overigens heel leuk vind aan hun dozen is dat ze eens ze geopend zijn, toch nog kunnen gebruikt worden om het materiaal achteraf terug in op te bergen of te verpakken.

 

Materiaal en afwerking

Het boek zelf stelt niet teleur. De eerste aanblik en vooral het aanvoelen brengt al een klein wow-gevoel naar voor. De matte afwerking voelt echt kwaliteitsvol aan en straalt klasse uit. De gebruikte panoramafoto voor de cover loopt naadloos door over voor- en achterkant en geeft een mooi effect.

De binnenpagina’s beginnen onmiddellijk op de achterkant van de cover. Dat wil zeggen dat de eerste pagina op de cover is gekleefd. Hier had ik eigenlijk wel een eerste blanco tussenblad gezien. Al kan je hier natuurlijk wel enigszins mee rekening houden bij het ontwerp.

De pagina’s zelf zijn van hoogwaardig fotopapier, en voelen heel degelijk aan. De beeldkwaliteit is mooi, met diepe kleuren. Het lay-flat concept werkt echt goed, en komt echt het kijkgemak ten goede. Zeker bij de panoramafoto’s is dit een meerwaarde.

Conclusie

Het fotoboek van Saal-digital is een heel mooi afgewerkt product en de grote mate van personaliseerbaarheid en afwerkingsopties is in lijn met hun andere producten. De lay-flat binding is echt een goeie vinding en maakt het bladeren in het boek heel gemakkelijk.

#

Geef een reactie